Bulvinius blynus mėgsta visi, o ypač rudenį, kai pilna šviežių bulvių. Rodos, rankos pačios siekia bulvių tarkavimo įrankių. Kai norisi mažos derliaus šventės visai šeimynai, pabandykite išsikepti šių beveik Kėdainių blynų, tik įprastą kiaulienos įdarą keiskite lengviau virškinama smulkinta kalakutiena. Mes šį receptą išbandėme su bendrovės „Arvi kalakutai“ gaminama smulkinta kalakutų petukų mėsa. Ši mėsa šiek tiek riebesnė nei krūtinėlė ir puikiai tinka sultingam blynų įdarui. Kalakutų petukų mėsa iškepa greičiau nei kiauliena, todėl kepant Kėdainių blynus su kalakutiena nereikia jų perskrudinti baiminantis, jog įdaras nepakankamai iškepęs.

Blynams reikės:
• 8–10 bulvių
• 1 svogūno
• 1 nedidelės cukinijos
• 2 kiaušinių
• 2 šaukštų grietinės
• 6 šaukštų manų kruopų
• druskos, pipirų
• aliejaus kepti
• grietinės ir prieskoninių žolelių patiekti

Įdarui:
• 1 šaukšto aliejaus kepti
• 200 g „Arvi kalakutai“ smulkintos kalakutų petukų mėsos
• 1 nedidelio svogūno
• 1 šaukštelio kmynų
• druskos, pipirų

1. Pirmiausiai pasiruošiame blynų įdarą: keptuvėje įkaitiname aliejų, pakepiname smulkintą svogūną, kol apskrus, ir suverčiame bendrovės „Arvi kalakutai“ smulkintą kalakutų petukų mėsą. Pakepiname apie 5 minutes, suberiame kmynus, pagardiname pipirais ir pasūdome.
2. Bulves, cukiniją ir svogūną smulkiai sutarkuojame rankine (burokine) tarka arba bulvių tarkavimo mašina. Gautą masę supilame į sietelį, šiek tiek pakratome ir palaikome kelias minutes, kad nuvarvėtų skystis.
3. Kiaušinius labai gerai išplakame su žiupsniu druskos, supilame į tarkius, išmaišome. Į blynų tešlą sudedame grietinę ir manų kruopas, pasūdome ir pagardiname pipirais. Tešla turi būti tiršta. Jei dar kaupiasi skysčio, nusemiame jį šaukštu.
4. Šaukštą blynų tešlos dedame į įkaitiną keptuvę su aliejumi, uždedame šaukštą įdaro, ant viršaus – dar šaukštą blynų tešlos, apkepame, kol gražiai apskrus, ir apverčiame.
5. Iškepusius blynus dedame ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės. Kepdami vis įpilame šlakelį kitą aliejaus, kad blynai neprisviltų.
6. Patiekiame su grietine ir prieskoninėmis žolelėmis.

 

BEATOS VIRTUVĖ