Šių metų sausį kalakutų verslas minėjo džiugią veiklos sukaktį, jau 15 metai kuomet keturios Marijampolės bendrovės „Arvi kalakutai“, „Marijampolės pašarai“ ir ūkininkų Irmanto Grigo ir Vytauto Ilevičiaus ūkiai kartu vykdo pilną kalakutų auginimo, maitinimo, skerdimo ir mėsos perdirbimo procesą bei per visus 15 veiklos metų kalakutienos suvartojimą Lietuvoje išaugino iki 13 kartų.

15 metų – nei daug, nei mažai

Prieš gerą dešimtmetį dar retas lietuvis žinojo kokio skonio yra kalakutiena, o pats kalakutas dažnam keldavo asociacijas su tolimąją Amerika. Praėjo nei daug, nei mažai – 15 metų, ir štai „Arvi kalakutai“ gaminama kalakutiena tapo gerai žinomu prekiniu ženklu ir įprastu produktu ant kasdieninio lietuvio stalo. Sukurta daugiau nei šimtas skirtingų gaminių, o kalakutienos suvartojimas per įmonių gyvavimo metus mūsų šalyje išaugo nuo 100 g iki beveik 3 kg žmogui per metus.

Vienintelė Baltijos šalyse specializuota kalakutų skerdimo ir jų mėsos perdirbimo įmonė

Daug keliaujant ir matant rinkos poreikius 2000 m. nuspręsta pradėti kalakutų skerdimo ir mėsos perdirbimo įmonės “Arvi kalakutai” statybas. Kartu su ARVI įmonių įkūrėju Dr. Vidmantu Kučinsku naujos įmonės steigimą ir statybas pradėjo vienas iš įmonės akcininkų Martynas Urbaitis, kuris pasakoja, kad pirmieji žingsniai sėkmingo verslo link buvo tikrai sunkūs ir sudėtingi, viskas visiems buvo nauja ir nežinoma: „Pamenu, grįžo Vidmantas iš užsienio su idėja, kad mes turime būti tie, kurie Lietuvos rinkoje pirmieji pradės prekiauti lietuviška kalakutiena prekybos tinkluose. Supratome, kad tai gera niša kurtis ir plėstis. Gavau užduotį organizuoti ir pradėti naujos įmonės statybas, na ir pradėjome veikti. Buvau studentas, dar tik baigiantis studijas, patirties lygiai nulis, žinių irgi ne itin daug, niekas konkrečiai nežinome ką ir nuo ko pradėti daryti, tačiau daug keliavome, sėmėmės užsienio įmonių patirties ir štai, nuo tos nežinomybės ir nelengvos pradžios praėjo jau 15 metų, per kuriuos sukaupėme neįkainojamą patirtį.“

Semtis patirties vyko į Ameriką

Penkioliktus metus įmonei „Arvi kalakutai“ kalakutus auginantis ūkininkas Irmantas Grigas pasakoja, kad paukščių auginimo pradžia nebuvo lengva „reikėjo daug mokytis ir tobulėti bei semtis žinių užsienyje, teko vykti net į Ameriką, kad geriau suprasti kaip šie paukščiai auga, ką jie valgo ar ko jiems reikia ar nereikia duoti, juk kalakutai beprotiškai lepūs paukščiai, mokytis apie juos teko daug ir ilgai.“

Kalakutų maitinimą siekė užtikrinti patys

Dar prieš pradedant auginti kalakutus buvo žinoma, kad bus siekiama patiems kontroliuoti visą kalakutų auginimo ir maitinimo procesą, todėl subalansuotam paukščių maitinimui užtikrinti įsteigta įmonė “Marijampolės pašarai”. Nuo pirmųjų dienų kuomet įmonė pirmiesiems darbuotojams atvėrė duris iki šios dienos dirba ir laboratorijos vedėja Aldona Kriščiūnienė, kuri su nostalgija prisimena pirmąsias dienas įmonėje: „Į naujai pradėjusią veikti įmonę atėjau sukaupusi ir turėdama labai didelę patirtį, kurią norėjau realizuoti ir dalintis būtent čia. Tuo metu viskas mums buvo nauja ir nepažįstama, visi buvome idealistai su dideliu noru ir užsidegimu dirbti, visi toki entuziastai, džiaugėmės, kad visi kartu, drauge viską pradėsime nuo nulio. Visas receptūras ir sudėtis kūrėme patys ir kaip matyti mums puikiai pavyko. Prisimenu nebuvo nei dienos, kuomet nedirbdavome viršvalandžių, dirbdavome ir siekdavome rezultatų. Žinoma buvo ir sunkių dienų, tačiau kai turime tokią komandą, niekas nebaisu ir viskas įveikiama.“

Taip pat savo prisiminimu su šypsena apie prieš 15 metų pirmą kartą paleistą ir savo rankomis montuotą skerdimo liniją prisimena ir pasakoja įmonės „Arvi kalakutai“ direktoriaus pavaduotojas gamybai ir technikai Ramūnas Žarskis: „lygiai prieš penkiolika metų, 2004 m. sausio mėnesį, naujai Marijampolėje pastatytoje kalakutų skerdykloje buvo pirmą kartą paleista kalakutų skerdimo technologinė linija ir paskersti pirmieji fermose užauginti paukščiai. Pas mus atvykę olandų įmonės specialistai padėjo sumontuoti, suderinti bei paleisti linijos technologinius įrenginius, taip pat skerdimo liniją, kurios našumas 500 paukščių per valandą.“

Prabėgus 15 metų kalakutų versle sukaupėme didelį žinių bagažą, milžinišką patirtį, sukūrėme daugiau nei 100 skirtingų kalakutienos gaminių, taip pat kalakutienos suvartojimą išauginome kone 13 kartų ir esame lyderiai kalakutienos rinkoje.