Nuo kada pradėti skanauti mėsą? Ne vienai mamytei ir tėveliui rūpestį kelia klausimas, kaip teisingai pradėti savo mažylio primaitinimą. Jei mažasis sėkmingai ragauja daržovių tyreles, tuomet 6 – 7 mėnesį laikas pradėti skanauti ir mėsą. Čia puikiai tiks kalakutiena – mėsa, kuri lengvai virškinima ir turi daug gerųjų savybių. O svarbiausia, kad ši mėsa – išskirtinė ir labai svarbi vaikų mitybai – kalakutiena rečiausiai alergiją sukelianti mėsos rūšis.

 

Koks pirmasis kiekis? Mėsos įvedimo į racioną principas yra kaip ir prieš tai buvusių produktų – ragaujam su jau bandytais skoniais ir nedideliais kiekiais t.y. 2-3 šaukšteliais mėsos su viena – dviem rūšių daržovėmis ar vienos – dviejų rūšies kruopomis, vėliau šią normą po truputį didinkite.
Kai išragausite įvairius derinius ir Jūsų mažyliui jau bus 8 – 9 mėnesiai ruoškite tyreles didinant sudedamųjų dalių skaičių, tuomet galite maišyti tiek daržoves, tiek ir kruopas kartu, tinkami iki penkių sudedamųjų dalių receptai.

 

Patarimai ruošiant mėsą! Visų pirma šviežią mėsą nuplaukite tekančiu vandeniu ir pašalinkite riebalus, jei pastebėjote – sausgysles (kad mažasis netyčia nepaspringtų). Dar vienas plovimas laukia, kai sudėsite mėsą į verdantį vandenį, pavirus kelias minutes, nupilkite vandenį, ir užpilkite nauju, o jei verdant susidaro putų – nugriebkite. Kai jau ruošiatės mėsą dėti į puodą, neskubėkite jos smulkinti – nes tuomet verdant netenkate daugiau vitaminų. Ne visos daržovės verda vienodai ilgai. Ilgiausiai verda morkos, burokėliai, žalieji žirneliai, ropės. Vidutiniškai – bulvės, kalafiorai, brokoliai. Vertingos – daugiausiai ląstelienos turinčios daržovės – moliūgai, cukinijos, pomidorai – verda greičiausiai, todėl į puodą juos reiktų dėti paskutinius. Geriausias mažyliams mėsos ruošimo būdas yra garinimas, nes mėsoje ir daržovėse lieka daugiausiai maistingųjų medžiagų. Išvirtą mėsą galite laikyti šaldytuve ne ilgiau nei tris dienas. Tačiau šviežiai ruoštas maistas visuomet geriausias.

 

Pirmųjų tyrelių su kalakutiena receptai – deriniai.
Kalakutienos ir daržovių tyrelė. Kalakutienos nedidelis gabalėlis ir viena ar dvi jau ragautos daržovės (6-7 mėnėsių, o kai sueis 8-9 mėn. galima 3 – 4) iš šio sąrašo: bulvės, morkos, kalafiorai, brokoliai, cukinijos, moliūgai, žirniai, baklažanai, ropės, pomidorai.
Kalakutienos ir kruopų tyrelė. Kalakutienos nedidelis gabalėlis ir viena iš šių (jau ragautų) kruopų: kukurūzai, ryžiai, grikiai, avižos, miežiai, kvietinės kruopos.

Paruošimas. Viską nuplaukite, mėsą virkite atskirai nuo daržovių ar kruopų. Kruopas ar daržoves dėkite pagal eiliškumą – nuo ilgiausiai verdančių iki trumpiausiai verdančių – stenkitės nepervirti. Neskaldytas kruopas galima pamirkyti prieš virimą – greičiau išvirs. Išvirusią mėsą, daržoves ar kruopas sutrinkite trintuvu arba tankiu sieteliu. Įpilkite vandens iš kruopų ar daržovių nuoviro reikimui tirštumui reguliuoti. Pradėjus primaitinti tyrelė turi būti vienalytė masė, be likusių gabaliukų, įgudus ryti ir pradedant mokytis kramtyti – košeles trinkite vis mažiau, kad mažylis mokytųsi kramtyti. Nuo šešių mėnesių galite paskaninti tyrelę 1 šaukštu nerafinuoto aliejaus – jis suteiks sotumo.

 

Ragaujam kantriai ir su meile. Ne visi kūdikiai iš karto skanauja košytę, kartais mažyliai pirmųjų kasnių atsisako ir prireikia net dešimties ar dvidešimties bandymų, o kai kurie mažyliai atrodo puikiai pasiruošę ir skanauja tik pirmąkart paragavę. Jei mažylis neskuba skanauti, atsisako, neskubėkite ir Jūs, būkite ramūs, kantrūs, neskanininkite papildomais priedais košyčių, ateis diena, kai mažasis išmoks pajusti ir priimti naują skonį, tirštumą. Sėkmingiausias skanavimas vyksta su žmonėmis, kuriuos mažylis labiausiai myli ir įpratęs būti jų maitinamas. Kieto maisto ragavimas – tai dar vienas pirmas kartas Jums ir Jūsų mažyliui – tegul jis būna lydimas gražių atsiminimų ir meilės. Skanaus!

 

#MylinčiosMamosGaminaSveikai

Kai Jūsų mažyliai paaugs, tuomet galės skanauti sveikas kalakutienos mėsytes, ir ypatingai dešreles vaikučiams “Rasytės” ir “Jonuko”. Kartu rengsite šeimos šventes, minėsite  įsimintinas akimirkas, keliausite ir ragausite įvairius skonius bei kartu sveikai gaminsite. Juk ne veltui sakoma, kad mūsų mažieji didžiausias turtas ir jiems norime geriausio.

 

                                1-53  a5_rasytes-desrytes02     la-cle-23 jonukoa-desrytesla-cle-51