Karštieji patiekalai

1-80a

Keptas kalakutas Jūsų gardžiam Velykų stalui!

KEPTAS KALAKUTAS SU KEPTOMIS BULVĖMIS IR KEPTAIS OBUOLIAIS SU SPANGUOLĖMIS

Artėjant gražiausiai pavasario šventei Šv. Velykoms, dažnas suka galvą, kaip nustebinti ir pamaloninti savo artimuosius. „Arvi kalakutai“ siūlo savo Šv. Velykų stalą pastiprinti gardžia ir sultinga stalo puošmena – kalakutu.

Norint, kad šis šventinis patiekalas išties būtų gardus ir paliktų įspūdį Jūsų svečiams, dalinamės receptu, kaip reikėtų paruošti tobulą kalakutą:

ŠVENTINIS KALAKUTO RECEPTAS PAGAL BEATĄ NICHOLSON:

PARUOŠIMO BŪDAS:

PARUOŠIMO LAIKAS: DAUGIAU NEI 1 VAL.

  1. Jei reikia, kalakutą išdarinėti.
  2. Druską ir pipirus išmaišyti. 2/3 mišinio ištrinti kalakuto vidų.
  3. Keptuvėje ištirpinti sviestą. Kai jis visiškai ištirpsta, 1 minutę apkepinti šalavijus ir rozmarinus. Žnyplėmis ištraukti žoleles ir jas sudėti į kalakutą. Surišti kalakuto kojas.
  4. Kalakuto paviršių aptepti nuo žolelių likusiu sviestu, apiberti likusiu druskos ir pipirų mišiniu.
  5. Kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2.5 – 3 valandas, priklausomai nuo kalakuto dydžio.

Kaip žinoti, kad kalakutas yra iškepęs?

Kalakuto kepimo laikas tiesiogiai priklauso nuo kalakuto svorio, kuris apima ir įdarą. Kepant 5 kg paukštį 180 °C temperatūroje kalakutas bus tinkamai iškepęs maždaug po 3 ar 3,5 val., tačiau neapsigaukite, būtina patikrinti ir mėsos temperatūrą kalakuto šlaunelės ir krūtinėlės viduje su specialiu maistiniu termometru, kuris turėtų fiksuoti ~82 °C, bet ne mažiau kaip 74 °C. Taip pat patikrinti ar paukštis yra iškepęs galite ir peiliu ar iešmeliu, tiesiog įkiškite iešmelį ar peilį į storiausią šlaunelės dalį – jeigu išbėgs skaidrus, o ne rausvas skystis, vadinasi kalakutas yra paruoštas ir tinkamas valgymui. Tam, kad mėsytė liktų sultinga rekomenduojama kalakutą apkloti folija ir palikti apie 20-45 minutes.

Gaminimo laikas:
2,5-3h
Porcijos:
6-8

Ingredientai

  • 4.5 kilogramo
  • kalakuto
  • 200 gramų
  • sviesto
  • 1 sauja
  • šalavijo
  • 1 sauja
  • rozmarino
  • 2 šaukšteliai
  • druskos
  • 2 šaukšteliai
  • Pipirų